Bahan-bahan
- 3 biji telur gred A (Kalau gred b or lain-lain guna la 4 biji telur)
- 3/4 cawan gula halus
- 1 cawan susu
- 125 gram butter/separuh butter yang 250g
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 1/2 cawan tepung gandum yang diayak
- pukul telur hingga kembang bersama gula
(guna Mixer je senang..hahaha) - sementara itu cairkan butter dan biarkan sejuk ke suhu bilik seketika
(jangan masuk freezer sudah la) - selepas telur kembang masukkan susu dan butter yang dah sejuk tadi...pukul hingga sebati..
- masukkan baking powder dan pukul hinggan sebati..selepas itu masukkan tepung gaulkan sampai sebati and tak der ketul-ketul..
- sapukan loyang dengan sedikit magerin/butter.. (jangan banyak-banyak nanti kek kita kena goreng plak...)
- masukkan kedalam oven...setkan pada suhu 170 dan masak selama 45 minit (lebih elok panaskan oven terlebih dahulu..)
Thanks tuan punya resepi...sebab benarkan saya kongsikan resepi kek yang sangat lembut n gebu ni,saya dah try sangat sedap 1 loyang habis dalam sekelip mata..family semua suka!resepi dia pon simple...
No comments:
Post a Comment